Nieuwsflits 

Oktober 2019 / Nieuwsflits Shetland Select Sale 

RIJK AANBOD 10e Shetland Select Sale


Op 26 oktober 2019 is het zo ver! Alweer de tiende Shetland Select Sale. We zijn er hartstikke trots op dat het evenement zo’n mooie reputatie heeft opgebouwd en uitgegroeid is tot een veiling met internationale allure. We zijn er ook trots op dat het team van initiatiefnemers van 10 jaar terug nog bij elkaar is en nog elk jaar enthousiaster samenwerkt! En wat zijn we er trots op dat ook de tiende editie op Stal de Lagevoort in Liessel mag en kan worden gehouden. En we hebben een prachtig aanbod, zowel qua kleur als kwaliteit in de breedte misschien wel het beste ooit. Dus u moet erbij zijn op 26 oktober, vanaf 9 uur zijn de ruim 100 veilingpony’s te bezichtigen en exact om half 11 beginnen we met de veiling. In totaal worden 106 pony’s geveild, waarvan 4 veulens met de moeder. Daarnaast een ponywagen.

13 GROTERE ZWARTEN

Er komen 13 zwarten in de midden-en grote maat onder de hamer. Twee merrieveulens uit de topstallen Gelre en Bloemhof beloven door hun afstamming veel voor de toekomst. Bij de enters ook twee, waarvan nog een “Gelre” kans en een mooie dochter van Ursul van het Stalletje. De enige twenter is een erg mooi gefokte dochter van Walter van het Kleine Weitje. Bij de ouderen in de grotere zwarte komen er twee middenmaat en 6 grote maat. Bij de middenmaat een knappe 3-jarige uit de “Kairos” fokkerij en een volledig Schaapshoeve gefokte kroonmerrie. Bij de grotemaat de grootste groep van 6 zwarten. Daarbij is de 6-jarige oud jeugdkampioene Guusje van de Kuiperij er 1 die opvalt met haar zeer bewezen afstamming, moeder gaf al 2 goedgekeurde zonen. Een 15-jarige uit de Aschberg fokkerij kreeg al 10 eerste premies, is preferent en is dragend van een interessante zwartbonte hengst. Nummer drie is een “Buitenweg” gefokte driejarige met haar hengstveulen. Nummer 4 is er weer 1 uit de Bloemhof fokkerij, een talentvolle 5 jarige met een 1e premie. De vijfde is een fraaie 6 jarige al 3 keer met een 1ste premie bekroonde dochter van Walter van het Kleine Weitje uit een zeer goedfokkende mama. Nummer 6 ook volledig Schaapshoeve gefokt, fraaie dragende kroonmerrie.

14 KLEURPONIES IN DE GROTERE MATEN

Er komen 14 kleurpony’s in de midden- en grote maat. De helft daarvan is vos. Een fraai gefokte vos kroonmerrie uit “de Menger” fokkerij komt in de veiling met een geprimeerd merrieveulen en een geprimeerde tweejarige dochter. Een tweede vosveulen is van Prins van de Bekkenkamp uit de LH lijnen via een kampioens Egchelsehei moeder. Een mooie 2e geplaatste grotemaats vos jaarling van Giovannie komt uit de Provincialeweg lijn. In de grotemaat een vos kroonmerrie dragend en met veulen uit de lijn van Geeske en Diezel van Stal Dito. De zevende vos is en tweejarige Euforie maal Xander van het Noordereind.
Opvallend is de fraai gefokte middenmaats zwart roan die bijna kroon is en dragend van een zwartbonte. Een jaarling cream-dun uit Pybe en de Zandkamp lijn is zeker zeer aantrekkelijk. Bij de grotemaat gelukkig ook een fraaie zwartbonte eerste premie merrie, net als bij de middenmaat, pas 4 jaar en halfzus van Joep van Stal Nieuwemoed. In de grote maat ook een fraaie vosbonte uit de Dito lijn, dragend van een jonge zwartbonte. Talentvol is zeker de middenmaats vosbonte twenter van Wesley uit een nationaal bontenkampioene. Tot slot een middenmaats zwartbont veulen uit een knappe moederlijn en Floriant.

18 KLEINEMAATS

In de kleine maat twee enters, 1 twenter en 15 oudere merries, waarvan twee met veulen aan de voet. Bij de enters valt het zwartbonte kopnummer van de enters kleine maat in Gersloot 2019 op. De andere enter en twenter zijn vosjes met witte manen en staart en een mooi papier. Bij de 15 ouderen worden onder meer de 3 laatste pony’s uit de fokkerij van de Winterdijk/De Rakkertjes geveild. Daarbij een fraaie 1e premie merrie uit de Baseva lijn en tevens twee zwarten met merrieveulens, waarvan de jongste het laatste veulen van deze gerenommeerde stal aan de voet heeft, luisterend naar de toepasselijke naam No More Rakkertjes van de Winterdijk. Naast deze 3 zwarten vossen maar liefst 7 kleinemaats vossen en nog een 4e zwarte 1e premie uit de Brandhoeve fokkerij en een bekende bruine 1e premie merrie van Pacific van Bromishet. Vervolgens een bruinschimmel en de meest opvallende in de kleinemaats groep zijn de twee vosbonten. Een ervan behaalde al menig kampioenschap en is 100% Aschberg gefokt en de ander is een volle zus van de mama van Kramer van Stal Maruschka en een halfzus van Jannique.

57 MINI’S

Veruit de grootste groep, maar liefst 57, behoort tot de minimaat. Dit jaar bij de miniveulens 10 stuks, maar alleen maar kleurveulens. Dus geen zwarte, bruine of vosminiveulens. Dit gebaseerd op de vraag van voorgaande jaren. En wát voor kleuren!: 2 cremello’s; 3 palomino’s, 2 cream-duns; 1 zwartbonte en 2 vosbonten. De zwartbonte kreeg recent een premie en 1 van de 2 cremello’s valt op door zijn sterke pedigree, en jonge Eliandro uit een wel erg aparte moederlijn. De grote groep van 18 mini-enters vormen een rijk geschakeerde groep met onder meer de aparte mini-jeugdkampioene van de Bontenkeuring, palominobont en de mini-jeugdkampioene van Bergharen, ook de aparte mushroom en halfzus is een eye-catcher. Interessant zijn zeker ook de 3 fraaie zwartbonte mini’s, waarvan er 1 een toppapier heeft (Fabregas uit de Baseva lijn). Zeer fraai gefokt is ook de valk enter uit de Veldhoeve fokkerij. Ook de bruinschimmel en de zeer lichte bay-dun springen in het oog. Het kleurenpalet is als volgt verdeeld: een palominobonte, 1 bruinschimmel, 1 bay-dun, 1 valk, 3 bruinen, 3 vossen, 1 vosbonte en 3 zwartbonten en een mushroom. Bij de twenters slechts 2 mini’s, wel een zeer sterk gefokte dragende palomino uit de Wegdam fokkerij en een zeer fraaie palomino uit een Angus X Adam moeder. De oudere mini’s vanaf de jaar vormen met 26 traditiegetrouw de grootste groep bestaande uit 10 vossen, 5 zwarten, 3 bruinen, 2 palomino’s, 2 vosbonten, 1 mushroom, 1 bruinbonte, 1 smokey en een buckskin. En natuurlijk de laatste fokmerries uit de fameuze Bromishet stal trekken ook de aandacht. Zes van de 25 zijn eerste premie mini’s. Daarbij een opvallende 3 jarige bruine fraai gefokt uit tophengst Flexability. De buckskin en de mushroom zijn zeker ook interessante evenals de definitief goedgekeurde vosbonte 1e premie hengst.

Kortom voor ieder wat wils! Bent u benieuwd naar de details van een specifieke pony? Kijk voor u komt het aanbod uitgebreid door op de veilingpagina.