Oktober 2019 / Nieuwsflits Shetland Select Sale
10e Shetland Select SaleTOPEVENT
De 10de editie van de Shetland Select Sale in Liessel op 26 oktober was echt een hoogtepunt in de toch al mooie geschiedenis van dit evenement. Mooi aanbod, veel sfeer en veel kooplust, met een export record en nieuwe landen en nieuwe markten. En dat ook nog eens voor de 10de keer met hetzelfde op dezelfde mooie plek, hetzelfde organisatieteam en grote groep vrijwilligers. Dan kun je alleen maar zeer content zijn en hopen dat we nog jaren zo door kunnen, dergelijke positieve impulsen zijn broodnodig. Het meest bijzondere dit jaar was wel dat de duurste pony naar Indonesië gaat en dat er maar liefst 8 fraaie pony’s naar de UK zijn geëxporteerd. Het moederland zelf dat een vrachtwagen vol op de Nederlandse Sale haalt. Hoewel enkele pony’s wat lager bleven steken was de gemiddelde prijs zeer positief.
Er werden uiteindelijk 101 pony’s geveild, daarbij nog 3 veulens die met de moeder aangeboden werden en een ponywagen. Twee pony’s konden om diverse redenen niet meedoen met de veiling. Van de 101 werden er 47 verkocht voor de export en dat terwijl Frankrijk afwezig bleef dit jaar. Maar dat werd meer dan goed gemaakt door de nieuwe kopers uit Indonesië en de UK. Maar ook Oostenrijk, Denemarken, België en vooral Duitsland kochten goed in. Er werden slechts 12 pony’s teruggekocht door de eigenaar.
Veulens en jeugd
Van de 14 aanwezige veulens werden er 11 verkocht! De gemiddelde prijs was 477 euro, maar liefst 130 euro meer dan in 2018. De totale opbrengst van de veulens was 5250 euro. Daarbij een echt uitschieter, de fraaie Eliandro van Driel cremmelo dochter bracht maar liefst 1000 euro op en gaat naar een bekende stal in Nederland. Ook de 1 na duurste, een fraaie palomino mini, zat nog hoog en gaat voor 650 euro naar de UK. De laagste prijs was twee keer 300, wat een veel hoger ondergrens is dan andere jaren, waar altijd veulens voor 150 en 200 weggingen. Voor deze prijs ging een groter vosveulen naar Overijssel en een vosbonte mini naar Utrecht.
Dit jaar hadden we een record aantal enters in de veiling, maar liefst 25, waarvan er 20 verkocht werden. De enters brachten gemiddeld 682 euro op tegen vorig jaar 511, een forse stijging! Het 20 tal verkochte enters kwamen samen op 13600 euro. Ook de niet gegunde kwamen tot mooie bedragen. Drie uitschieters kwamen boven de 1000 euro alle drie kleurponies. De apart mooie en goed gefokte lichte mushroom Maudi van Bromishet was de duurste met 1700 euro gaat hij naar de Over Betuwe. Met 1600 was er ook de extra gefokte valk Evian dochter Melody van de Veldhoeve een topprijs, zij gaat naar België. De derde was haar halfzus, de palominobonte jeugdkampioen van de bontenkeuring Milly van de Bosrand die van Drenthe naar Overijssel verhuist. De goedkoopste was een vos die voor 200 euro naar België gaat. Leuk was ook dat de grote vos en grote zwarte uit deze groep naar de UK gaan en de mooie zwarte Miley van Gelre naar Denemarken.
Bij de 7 twenters werden alle 7 verkocht en zaten vrij dicht bij elkaar, gemiddeld 614 euro. Dat is wat lager dan vorig jaar, maar toen zat hier een uitschieter boven de 2000 bij. Nu kwam de duurste maar op 900. Dat was voor een kleinemaatsvos overigens wel een topprijs en deze Lilly van het Vossenhol gaat naar de UK. De goedkoopste was ook een kleinemaats vos en blijft voor 200 in Nederland. Dat gold ook voor de 1 na duurste, een drachtige palomino van 800.
Volwassen pony's
Alle 23 aangeboden oudere minimerries werden verkocht, een schitterend resultaat. De gemiddelde prijs was best met 935 euro en nog weer ruim 120 euro hoger gemiddeld dan vorig jaar. De duurste drie pony’s van de veiling kwamen ook uit deze groep. Met 2700 voor de nummer 100 in de veiling zat het venijn in de staart, ze werd daarmee de 1 na duurste uit de 10-jarige veilinggeschiedenis. Voor de isabel kroonmerrie Davy van de Drosthoeve werd dit prachtbedrag neergeteld en gaat deze merrie naar Indonesië. Extra goed was ook de prijs voor de al 12-jarige bruine Amy of Duke Stable, zij gaat voor 2100 naar Denemarken. De derde een 3-jarige bruine mini met 1ste premie van Flexabilaty blijft voor 1900 in Nederland en vertrekt naar West-Brabant. Met 350 euro waren de laagste prijzen voor 2 vosmini’s, die beiden in Nederland blijven. Er was veel kooplust, want nog 3 oudere minimerries kwamen op boven de 1000 euro. De allerlaatste Bromishet, de mooie zwarte Hempress, bleef voor 1400 in Nederland. De fraaie buckskin kroonmerrie Cyrille van de Kralen gaat voor 1500 naar België en de zwarte Donna Nina van de Biezenbeemd scoorde erg hoog en gaat voor 1300 naar onze Oosterburen.
Bij de kleine maat zijn er 12 van de 15 verkocht, voor de niet verkochten werd ook flinke geboden. De gemiddelde prijs in deze groep was 525 euro, nagenoeg gelijk aan 2018. De totale opbrengst voor het 12 tal was 6300. Hoewel de prijzen niet aan de andere maten konden tippen ging deze keer toch ook de helft van deze maat de grens over. België deed goede zaken, want zij kochten twee extra fraaie vosbonten waarbij ook de duurste van deze groep de bekende vosbonte Havannah van de Vissershof, die 800 euro opbracht. De goedkoopste was de 12 jarige bruinschimmel die voor 250 euro van Brabant naar Zeeland gaat.
In de middenmaat werden ze allen verkocht voor een gemiddelde van 750, 70 hoger dan vorig jaar. Net als vorig jaar in deze groep wel 1 boven de 1100 euro , de schitterende zwartbonte 1ste premie merrie Je t’aime van Stal Nieuwmoed, die voor dit bedrag naar Duitsland gaat. Een vos kroonmerrie uit de Menger stal ging voor 400 naar Oostenrijk en was daarmee de laagste in deze groep.
Bij de grote maat zijn alle 9 merries gegund. De gemiddelde prijs was netjes met 667 euro en een totale opbrengst voor deze groep van 6000. Opmerkelijk duur was de vosbonte Helane van Stal Dito, deze vosbonte grote maat ging voor 1100 naar Duitsland. Drie in deze groep naar 3 verschillende stallen uit de UK, en prachtreclame, waaronder de 1 na duurste met 850, de zwartbonte Hedwich van Stal het Peertje. De enorme export van bonten de laatste zowel via de veiling als daarbuiten is zeer positief, maar belangrijk is ook dat we voldoende basis houden voor de Nederlandse fokkerij. De goedkoopste in deze groep is ook een vos die voor 400 naar Limburg gaat. De enige goedgekeurde hengst die werd geveild bracht 1100 op en blijft in het land, hij gaat naar de Bommelerwaard, waar ook de geveilde ponywagen naartoe gaat.
Van de 46 naar het buitenland verkochte merries gaan er 2 naar Denemarken, 8 naar de UK, 3 naar Indonesië; 3 naar Oostenrijk, 7 naar België en de andere helft naar Duitsland.
Graag tot volgend jaar voor de 11e veiling!